Freefarm
      Hem
Kontakta oss
Opti-bää, foderoptimering för får.


Denna texten syns om du har en weblösare som inte stödjer Java. För att kunna optimera behövs en webläsare som tex Netscape version 4 eller senare, eller Explorer version 4 eller senare. Dessutom måste Java vara påslaget i weblõsarens inställningar. Har du problem, ring eller mejla så hjälper jag dig. 070-6869828

Instruktion

  • Starta programmet genom att klicka på knappen "Starta programmet".
  • Välj typ av får och tillägg i behovsfönstret.
  • Klicka sedan på knappen optimera i menyfönstret.
  • Om du behöver ytterligare info om hur man använder själva programmet, se instruktionsboken för Opti-gnägg som funkar exakt lika dant, men är för hästar.

    Du behöver java för att kunna köra programmet.

    Du kan om du vill ladda hem Opti-bää till din egen dator så att du kan använda programmet när du inte är uppkopplad. I den nedladdade versionen kan man dessutom spara och skriva ut sina resultat, fodermedelstabell etc.

    Enligt rekommendationerna kan man släppa ned PBV till -20. Opti-bää tillåter inte negativa begränsningar på näringsvärden. Därför har jag satt min PBV till 1. Man kan också testa med att inte ha någon min PBV begränsning alls. Har man tur går det inte ned under -20. Värdet för AAT gäller under förutsättning att PBV inte är allt för lågt. Sjunker PBV allt för lågt kan man räkna med att fåret inte kan utnyttja proteinet i fodret till den grad som AAT-värdet antyder.