Freefarm
      Hem
Kontakta oss
Hjälp

Här får du hjälp med 2 saker:

  • Hur du använder programmet för att göra en foderstat
  • Vad du gör om programmet inte fungerar
Du kan också läsa om normerna som hästfoderprogrammet grundar sig på.

Så använder man programmet

  • Programmet kan endast anävndas till vuxna hästar.

  • Fyll i hästens vikt. Vänta med att fylla i hur mycket hästen tränar, vilket hull den har och om den är dräktig/ger di. Då ser man underhållsbehovet av näringsämnen för hästen i rutorna för "Behov". Om du inte vet vad hästen väger kan du i alla fall uppskatta hästens vikt genom att mäta hästen på ett speciellt sätt.

  • Fyll på med hö så att underhållsbehovet för energi täcks. Det ser du genom att läsa av vad det står i rutan för balans i % på MJ. Fodergivan ska anges i kg.

    (Det finns två rader med foderkontroller. Det är för att du ska kunna kombinera olika foder. Det är inte för att tex representera morgon och kvällsgivor.)

  • Fyll i tilläggsbehovet för träning. Då ökar hästens behov. Eventuellt är hästen dräktig/ger di eller är mager/fet. Fyll då i det nu också.

  • Täck upp det behovet med en blandning av kraftfoder och hö så att det blir en balanserad foderstat. Man ser att foderstaten är balanserad när det står 0 (eller nästan 0) i balansrutorna för energi och protein. Alla fodergivor ska anges i kg. 1 liter hel havre väger ca 0,5 kg. Freefarm rekommenderar havre, korn, betfor och soja. Havre är standardkraftfodret. Har man brist på protein kan man ge lite, lite soja. Tänk på att hästar är känsliga för soja. Titta i fodertabellen genom att klicka på "visa foderlista" så kan du se och jämföra vad olika foder innehåller.

  • Kanske lite mineraler för att täcka upp behovet, eller balansera Ca/P-kvoten. Det gör inte så mycket om det blir lite för mycket Ca och P (kalcium och fosfor). Det viktiga är att behoven är täckta och att de är tillförda i balans. Om det inte är balans kommer de hämma upptaget av varandra. Programmet varnar för detta.

Eget analyserat foder
Använder du eget analyserat foder så tänk på att välja rätt värden från analysrapporten. De värden som gäller är:
energi MJ / kg foder
protein gram smältbart råprotein / kg foder
Ca g / kg foder
P g / kg foder

På foderförpackningarna är ofta protein, Ca och P angivet i %. För att räkna om % till gram / kg tar man gånger 10. Om fodret tex innehåller 11 % smältbart råprotein så blir det 11*10 = 110 gram / kg.

Vill du ha mer hjälp så använd programmets frågeruta och klicka på "Sänd !"-knappen.

Om programmet inte fungerar

I vissa äldre webbläsare (det program man använder för att surfa, t ex Netscape eller Explorer) fungerar inte programmet. Det beror på att de inte stödjer Java Script tillräckligt bra. Detta kan man dock lätt rätta till genom att gratis ladda hem en ny modern webbläsare. Gå hit om du behöver en ny webbläsare!

Programmet är testat och fungerar tillsammans med Explorer 6 och firefox 3.5. Om programmet inte fungerar trots att du har någon av dessa webbläsare så kan det bero på att det går att stänga av Java Script i webbläsaren. Det kan man sätta på själv genom att gå in i webbläsarens inställningar.

Tillbaka till hästfoderprogrammet